Thajská polévka z mořských plodů
Moře jako takové opravdu miluji a s tím se pojí i jeho veškeré dary. Ať už jsou to ryby samotné, které jím v tom nejčerstvějším stavu týden, co týden, ale také ostatní mořští živočichové, které bych mohl jíst opravdu každý den v téměř jakémkoliv stavu.
Je určité nepsané pravidlo, že se u nás každý víkend vaří mořské plody - krevety, mušle, kalamáry či sépie. V Česku se již dnes dá vše koupit ve velmi pěkném stavu a nemusí to být vždy mermomocí úplně čerstvé. Většina supermarketů nabízí ve svém mraženém sortimentu i mražené mořské plody. Například kalamáry, které se shání velmi složitě v čerstvé podobě, nabízí téměř každý supermarket mezi mraženými surovinami, to samé platí také o krevetách, které dnes už jí v podstatě každý člověk a to i takoví, kteří normálně ryby nejí.
Dnešní recept bude dary moře přímo nabitý a navíc, budete moci použít onu kari pastu, kterou jsme si připravovali minulý týden.
Polévka z mořských plodů
Doba přípravy: 50 min
Celková doba přípravy: 1 hod
10 velkých krevet
2 velké kalamáry tuby, nakrájené na kroužky
200gr čerstvých mušlí, případně mražených, předvařených
Na vývar
1 hrníček řapíkatého celeru
1 hrníček karotky
1 hrníček jarní cibulky
1 lžička kuliček pepře
1 stroužek česneku
1 šalotka, nakrájená najemno
1 galangal o velikosti nehtu nebo zázvor
½ citrónové trávy, nakrájené najemno
5 hub shitake nebo jiných sušených hub
olivový olej
rýžová nebo pšeničná mouka
⅓ hrníčku suchého bílého vína
3 lžičky kari pasty
3 lžičky rybí omáčky
½ limetky
hrstka nasekaného čerstvého koriandru
Veškeré zmražené mořské plody necháme v lednici přes noc rozmrazit (pokud jste si vzpomněli až ráno, vložte je do studené vody, kde se budou postupně rozmrazovat).
Kalamáry pečlivě omyjte a nakrájejte na prstýnky o tloušťce malíčku.
Veškerou zeleninu na vývar nakrájejte, vložte do hrnce se studenou vodou i s kalamárami a dejte vařit na silný plamen. V okamžiku, kdy vám vývar začne vařit, oheň ztlumte a vařte ještě 20 minut, dokud kalamáry nezměknou.
V jiném kastrolu rozehřejte olivový olej a poprašte ho polévkovou lžíci rýžové mouky, kterou restujte dozlatova.
Postupně přes sítko přidávejte vývar, opět přiveďte k varu a krátce povařte. Jemně osolte, opepřete a vypněte. Vznikne vám tzv. velouté omáčka, která bude jemně hustá a také kalná.
Připravte si mirpoix na samotnou polévku. Najemno nakrájejte česnek, citrónovou trávu a šalotku. Zázvor a houby nechte vcelku, případně přepulte jen napůl.
Na hlubší pánvi pár sekund orestujte mirpoix, přidejte 3 lžičky kari pasty a znovu nechte lehce orestovat.
V zápětí přidejte krevety i se skořápkou a na mírném ohni je restujte z obou stran, dokud nezrůžoví.
Deglazujte bílým vínem a přidejte mušle, pokud máte čerstvé. Na chvíli pánev přikryjte a duste, dokud se mušle neotevřou (2-3 minuty).
Odkryjte pánev, oheň nastavte na mírný stupeň a lehce přimíchejte velouté omáčku. Přidejte uvařené kalamáry (původně ve vývaru), a pokud máte předvařené mušle, přidejte je až teď. Lehce prohřejte, ale nevařte dlouho, aby se mořské plody nevysušily.
Nakonec „dosolte“ rybí omáčkou a přidejte šťávu z půlky limetky.
Servírujte s rýžovými nudlemi nebo rýži, posypané čerstvým koriandrem, případně thajskou bazalkou.
PS: Pokud se vám nepodaří sehnat veškeré suroviny, nezoufejte. Polévka bude dobrá i jen s mušlemi nebo krevetami a místo rybího vývaru si připravte jen zeleninový.
Dnes jsem vybral kapelu, která si říká Radical Faces, tak prosím.