Romanesco - Brokokvěták
Tak si pár dní zpátky procházím Albert u nás v centru Ovy a přemýšlím, co budu vařit, když najednou narazím na brokokvěták nebo jak to vlastně nazvat. (o:
Byl jsem doopravdy v šoku, u nás na Krétě to není nic neobvyklého, stejně jako artyčoky apod. Ale ve zdejších končinách to je vyloženě kulturní šok. Hned jsem musel pár vzít a v hlavě už mi šrotovalo, co vše z toho uvařím.
"Brokokvěták", anglicky Broccoflower, jinak Romanesco Broccoli, takže spíše asi Římská brokolice, je na zdejší poměry dost netradiční záležitost, oproti tomu, v jižních středozemních státech se tato plodina datuje od 16. století. Její chuť není ani tak sprostá jako u květáku, ani tak fádní jako u brokolice, ale naopak, je to ideální kombinace těchto dvou plodin.
Přemýšlel jsem nad receptem a vymyslel si, že by to mohl být dokonale veganský recept. Přeci jen mě teď lízla tzv. Veganská výzva, které se zúčastnil i můj kamarád Martin (alias Cuketka), a tak jsem si řekl, že bych ho v tom mohl trochu morálně podpořit. (o:
Recept, který jsem si připravil, se skládá z arašídového chilli z minulého receptu a oné římské brokolice, jejíž příprava je velmi jednoduchá.
Římská brokolice s arašídovým chilli
Doba přípravy: 30min
Celková doba vaření: 1hod
1 hlávka římské brokolice
dressing:
1 stroužek česneku
kůra z jednoho citrónu
šťáva z půlky citrónu
½ dcl olivového oleje
mořská sůl
čerstvý pepř
Předehřejete si troubu na 230 stupňů.
Romanesco si očistíte a naporcujete tak, že budete od stonku odřezávat růžičku po růžičce.
Tím dostanete pravidelný, víceméně stejný tvar růžiček, které se následovně budou stejnoměrně péct.
V míse smícháte, olivový olej, česnek, citrónovou šťávu, kůru z citrónu, sůl a pepř.
Jednotlivé růžičky přepulte na půl a smíchejte je s vytvořeným dressingem. Vše vložte na pečící papír na plech a pečte v troubě 12 minut, dokud růžičky lehce nezhnědnou a zároveň nezměknou.
Mezitím si připravíme omáčku:
2 šalotky, nakrájené na kolečka
4 lžíce bezrybí omáčky
2 kostky palmového cukru
1 stroužek česneku, na plátky
zázvor cca 1 cm x 1 cm, na proužky
½ kajenské papriky, na plátky
2 stvoly čerstvé cibulky, na plátky
hrstka máty
hrstka koriandru
2 lžíce opražených arašídů
2 lžíce limetkové šťávy
V malé misce smíchejte bezrybí omáčku, palmový cukr a limetkovou šťávu.
Rozehřejte na středním ohni pánev, vložte olej a lehce orestujte šalotku, jen do měkka. Následně přidejte zázvor, papričku a nakonec jen krátce česnek. Přidejte čerstvou cibulku a vše zalijte omáčkou. Vypněte plyn a přimíchejte čerstvou mátu, koriandr a v neposlední řadě arašídy.
Na talíř nejprve natřete arašídové chilli, na to vložte římskou brokolici a poté omáčku, kterou jste si připravili.
PS: Pokud jste alternativně naladění, budete zcela určitě nadšení. A pokud ne, jídlo vás minimálně příjemně potěší.
PS: Bezrybí omáčka může být perfektně nahrazena rybí omáčkou a ani to nepoznáte, šlo mi o dodržení pouze rostlinných surovin. (o:
Dnes jsem si pro vás připravil opět novou ochutnávku pisníčkáře, který si říka Charlie Cunningham