Kentanés - pórek s citrónovou šťávou
Další velmi podceňovaná plodina, která si určitě zaslouží vaší pozornost, je pórek.
Nedá mi to a i přesto, že nejspíš mnoho lidí pórek nemá v oblibě, rozhodl jsem se mu udělat menší osvětu. U nás se pórek jedl vždy hojně. Zejména pak v nejrůznějších pitách, které se ve velké míře objevují v řeckých pekárnách.
Pórek se řecky řekne práso, v krétštině mu však říkáme Kentanés a existuje vcelku dost receptů, které tuto surovinu upravují ve velmi příjemné formě. Jeden z receptů, který jsem si pro vás s pórkem připravil, je nejklasičtější krétský recept s koprem a citrónovou kůrou. Na recept budete potřebovat jen pár surovin a tak se můžete těšit na velmi jednoduchý, ale za to chutný recept.
Kentanés
Doba přípravy: 15min + odmočení pórku ve studené vodě
Celková doba vaření: 20min
2 menší pórky
svazek čerstvého kopru
kůra z jednoho citrónu
šťáva z jednoho citrónu
cizrnová mouka/rýžová mouka
olivový olej
mořská sůl
čerstvý pepř
Než vůbec začnete vařit, rozkrojte pórek napůl, následně ho podélně rozkrojte a nechte odmočit 15 minut v ledové vodě, aby se jednak propral, ale také napil vody a tím i zpevnil.
Mezitím propláchněte kopr a v odstředivce odstřeďte. Poté ho nakrájejte na větší kusy i se stonky.
Vytáhněte pórek z vody, nechejte odkapat a nakrájejte ho na pravidelné proužky. V hrnci s pevným dnem rozpalte olivový olej, na kterém pórek na prudko osmažíte. Po chvíli přidejte tvrdší části kopru, přilijte 2dcl vody a nechte vařit.
Mezitím si nastrouháte kůru z bio citrónu a vymačkáte do misky veškerou šťávu. Tu smícháte se lžící cizrnové mouky, dokud nevznikne čistá emulze. V okamžiku, kdy v kastrolu nezůstává moc tekutiny, přilijeme citrónovou šťávu s cizrnovou moukou, promícháme, lehce dosolíme, popepříme, přivedeme k varu a oheň vypneme. Přimícháme citrónovou kůru a 1dcl olivového oleje.
Při servírování použijeme pár snítek čerstvého kopru.
PS: Kentanés se perfektně hodí jak k masu, rybám a nebo jako součást tzv. Meze chodů.
PS: Přes veškeré předsudky k pórku, jsem si jistý, že toto jídlo si k vám najde cestu.
Dnes Anthony Valdez - Age of Self