Restované ředkvičky na hnědém másle
Poměrně nedávno jsem zjistil, že se dá ředkvička tepelně zpracovat a přitom to chutná naprosto famózně. Ředkvičky v Česku právě dorostly a tak není nic lepšího, než si je zkusit připravit trochu netradičním způsobem.
Přiznám se, že nejsem milovník ředkviček, přestože mi jejich syrová chuť nikterak nevadí, nikdy jsem k nim neměl moc blízko. Když jsem přemýšlel, co dalšího jarního uvařit, napadla mne právě ředkvička a přestože by mne dříve nikdy nenapadlo ji tepelně zpracovat, zkusil jsem to a vyšlo to na výbornou. Navíc jsem si řekl, že bych rád využil i její zelené listy a představte si, že jsou jedlé. (o:
Proto, jestli máte ředkvičky třeba na zahradě, budete koukat, co se z nich dá vcelku jednoduchým, ale “neošuntělým” způsobem připravit. Listy, které byste běžně vyhodily, jsou v tomto receptu opravdová pecka.
Na recept použijeme v podstatě jen 3 suroviny a jedna z nich je hnědé máslo, které má velmi specifickou chuť a mohu vám říct, že ti, co si doma přepouští máslo, tak si hnědé máslo doslova zamilují. Je to opravdu velmi jednoduché, stačí, když necháte mléčnou sušinu v másle, která se automaticky usazuje na dně hrnce, karamelizovat a máslo dál přepouštíte, aniž byste ho již cedili. Máslo tak chytí oříškovou chuť, takže se opět posune o nějaký ten level dál. Já si ho doma natolik oblíbil, že ho používám furt. (o:
Restované ředkvičky na hnědém másle
Doba přípravy: 15min
Celková doba vaření: 15min
300gr ředkviček i s lístky
3 lžíce hnědého másla
šťáva z jedné limetky
Smrž – český lanýž
Mořská sůl
Čerstvý pepř
Ředkvičky i s lístky namočíme na 30 minut do ledové vody a pořádně promyjeme, aby na nich nezůstal žádný písek. Pote ředkvičky zbavíme lístků, které dáme bokem a podélně je rozpůlíme.
Na pánvi si rozpálíme hnědé máslo (případně jen přepuštěné nebo obyčejné), ředkvičky osušíme a naprudko je na másle orestujeme. Nejprve z jedné strany
a pak z druhé.
Poté, co ředkvičky dostanou zlatavou barvu a změknou, odstraníme je z pánve. Poté na pánev případně přidáme lžičku hnědého másla a na něm naprudko opražíme veškeré lístky z ředkviček.
Nakonec přimícháme ředkvičky, párkrát promícháme, přilijeme limetovou šťávu, osolíme, opepříme a naservírujeme na talíř.
Pokud máme usušeného smrže, který teď na jaře prožíval celorepublikový hon, na samotném talíři při servírování ho párkrát strouhněte, aby vám přenesl kus lesa přímo k vám.
PS: Vůbec se toho nebojte a použijte jak ředkvičky, tak i lístky a věřím, že si toto jídlo najde místo ve vašem jarním jídelníčku.
A můj nový objev: Dustin Tebbutt - The Breach