Kopřivy
Nemohl jsem si to odpustit a ještě vás trochu „pomučím“ další zelenou travinou. Tentokráte to bude kopřiva, která již roste jako divá a byl by hřích se na ní vykašlat, když ji máme všude po ruce.
Kopřiva je další z travin, kterou od malička miluji. Babička ji připravovala mnoha způsoby a dodnes připravuji několik receptů i já doma.
Pamatuji si, že když jsme s dědou Manolisem chodívali po jesenických kopcích a někdy jsme prostě měli opravdu velký hlad, jedna z věcí, co papus (děda) dokázal z přírody vykouzlit, byla syrová kopřiva, kterou jen pomuchlal v dlani, čímž ji zbavil veškeré pichlavosti a takovouto kopřivu jsme prostě na posezení slupli. Kopřivy jsme jedli po hrstech a s nimi samozřejmě také medvědí česnek a jiné traviny. Musím říct, že k dědovi a babičce jsem často jezdíval nemocný a vracel se zdravý jako řípa.
Jeden z vděčných receptů, který se opravdu zavděčí mnohým, je tradiční řecký recept Spanakórizo. Spanakórizo je jídlo, které se vaří napříč Řeckem, ale i tak samozřejmě najdete regionální obměny. Jedna taková je právě česká, kde však místo špenátu použijeme kopřivu a tím i jídlo dostane zcela výjimečnou chuť.
Sbíráme však pouze vrchní čerstvé výhonky a listy kopřiv, jinak by se mohlo stát, že stvol kopřivy bude velice dřevnatý. Toto však moc neplatí na jaře, kdy se nebojte utrhnout celou kopřivu.
Spanakórizo z kopřiv
Dobra přípravy: 15min
Celková doba vaření: 30min
Počet porcí: 5
5 hrstí kulatozrnné rýže (1 hrst na osobu)
200gr San Marzzano rajčat v plechovce
4 plné hrsti kopřiv
1 plná hrst medvědího česneku
2 šalotky, nadrobno nakrájené
2 lžíce balzamikového octu
1-2 litry zeleninového vývaru
2dcl olivový olej
mořská sůl
čerstvý pepř
V hrnci s těžkým dnem rozpálíme olivový olej na kterém lehce orestujeme cibulku, přidáme nasekaná rajčata San Marzzano se špetkou soli a vaříme dokud nevznikne hustá omáčka. Do této omáčky vložíme kulatozrnou rýži
a zamícháme. Přidáme balzamikový ocet a opět zamícháme.
Poté postupně přilévámé vývar podle toho kolik tekutiny máme v kastrolu. Vývar přidáváme tak dlouho, dokud rýže nezačne být trochu více Al dente (rýže je v podstatě měkká, ale stále cítíme uprostřed tvrdší jádro). V tomto okamžiku přidáme nasekané kopřivy a celý kastrol přikryjeme.
Po 1-2 minutách nám kopřivy slehnou a vše pořádně promícháme, případně přilijeme vývar. Přimícháme medvědí česnek, dosolíme, pokud se nám zdá rýže planá a přilijeme 1dcl olivového oleje.
PS: Jídlo by mělo být spíše více kopřivové než rýžové.
PS: Nebojte se přimíchat pořádnou dávku olivového oleje, dodá jídlu neuvěřitelnou chuť.
PS: Opět zde platí pravidlo o sběru. Sbíráme jen tam, kde jsou kopřivy velice čerstvé bez jakéhokoliv znečištění.
A dnes mám pro vás připravený svůj nový objev.
Kyson - You