Křupavá syrská čočka
Jaro nám sice již přišlo v plném proudu, každopádně nikde není řečeno, že si nemůžeme dát i nějaké suroviny, které jsou typické spíše pro zimu.
Jak už jsem mnohokrát psal, luštěniny bych mohl jíst horem dolem. Ať už je to cizrna, čočka, hrách či fazole, na každou z nich mě hned z hlavy napadne několik receptů, jak je velice chutně připravit.
Sýrie, potažmo Kurdi, mne fascinují stále více než dost, a tak jsem dnes sáhl po velice příjemném syrském receptu na čočku, který můžete konzumovat jak za tepla, tak i za studena jako salát.
Čočka s vlašskými ořechy a zátarem
Doba přípravy: 15min
Celková doba vaření: 30min
250gr černé čočky Beluga Linse či jiné kvalitní čočky
250gr zelených listů kapusty nakrájených na julienn
1 šalotka, nakrájená na jemno
100gr vlašských ořechů, opražených a nasekaných na hrubo
50gr sušených rajčat
2 lžičky koření zátar
2 lžičky citrónové kůry
1 lžička sušeného chilli
2 vejce
olivový olej
mořská sůl
Čočku namočíme na hodinu do vody, stejně tak i sušená rajčata. Mezitím si připravíme Mise en place, následně vodu z čočky scedíme, nalijeme novou vodu, přidáme 2 lžičky mořské soli a vaříme dokud není měká. Pak čočku opět scedíme a necháme proschnout, abychom se maximálně zbavili přebytečné vody.
Do hrnce s těžkým dnem dáme rozpéct olivový olej, na prudko a krátce osmažíme cibulku společně se sušeným chilli.
Přidáme kapustu a krátce restujeme.
Přimícháme čočku, vlašské ořechy, sušená rajčata, zátar, sůl a vše pořádně promícháme.
Restujeme asi 10 min, dokud čočka není křupavá. Nakonec přimícháme kůru z bio citrónů.
Vejce ala volské oko připravuji na pánvi s větším obsahem přepuštěného másla nebo oleje. Olej nejprve rozehřejete a do něho rozklepnete vejce, které bude v oleji v podstatě ponořené. Tímto olejem budete žloutek lžičkou z vrchu polévat. Toto by vám nemělo zabrat víc jak 1-2 minuty.
Při servírování vejce opatrně vložte na čočku a žloutek rozbíjte tak, aby vám vytekl na čočku. Lehce posolte a přidejte ještě trochu zátaru.
PS: Pokud již máte medvědí česnek, přímíchejte asi 100gr čerstvého medvědího česneku nakrájeného na julienn, celé jídlo dostane o něco lepší rozměr.
PS: Místo volského oka můžete použit i Sous Vide vejce 75/15, o kterém jsem zde již psal.
Jeden z mých oblíbených písničkářů, který si říká Greg Laswell vydal novou desku a tady je ukázka: