top of page

Červená pšenice v mandlovém mléce

Od minula se mi zde nahromadilo pár žádostí o nějaký recept na kvašenou červenou pšenici. Rozhodl jsem se vám tedy vyhovět a dnes tady pro vás mám jeden velmi rychlý a chutný recept.

Pokud jste dali pšenku kvasit již minulý týden, pak by již mohla být velmi poctivě zkvašená. Já si ji kolikrát jen tak zobnu nebo přidám do salátu, společně s kvašenými citróny vytváří neuvěřitelnou chuť, ale jednu z velmi zajímavých chutí, vám musím prozradit již teď. Jedná se o vařenou červenou pšenici v mandlovém mléce. Možná vám to přijde jako naprosto ujetá kombinace, ale budete se divit, jak vyvážená a originální chuť vám vznikne. I když se musím přiznat, že původně jsem toto jídlo jedl v restauraci Eska, přesto jsem ho trošku upravil, ať to není úplná kopírka. (o:

Kvašená červená pšenice s mandlovým mlékem

Doba přípravy: 1-2 týdny pro kvašení

Doba vaření: 20minut

200gr červené pšenice (zkvašené)

1 šalotka, nadrobno nakrájená

1 stroužek česneku, zbavený středu a nadrobno nakrájený

1 litr mandlového mléka

1 lžíce přepuštěného másla

1 lžíce parmazánu

1 svazek kopru

čerstvý pepř

V rendlíku si ohřejeme mandlové mléko. Na pánvi rozpustíme přepuštěné máslo, na kterém asi 5 minut zpěníme nakrájenou šalotku.

Poté, co je šalotka dokonale měkká, přidáme česnek a v okamžiku, kdy se začne uvolňovat vůně přidáme propláchnutou zkvašenou pšenici. Lehce orestujeme a přidáme jednu naběračku teplého mandlového mléka a promícháme. V okamžiku, kdy se mléko vypaří přidáme další naběračku a takto pokračujeme po dobu 15 minut.

Vypneme oheň a přimícháme ½ lžičky přepuštěného másla a 1 lžičku parmazánu tak, aby nám vznikla krémová konzistence ala risotto.

Při servírování přimícháme pár snítek kopru a lehce opepříme čerstvým pepřem.

PS: Jedná se o klasický postup na italské risotto s tím rozdílem, že místo vývaru jsem použil mandlové mléko.

PS: Takto připravená červená pšenka se výborně hodí jako příloha ke kořeněným masům nebo také jako hlavní jídlo třeba ke kvašenému zelí.

PS: Pokud si toto jídlo chcete někde dát, doporučuji restauraci Eska, kde v lepší obměně bývá téměř každý den.

A tady je nová píseň mého oblíbeneho zpěvaka, který si říka RY X

bottom of page