Thajské kari s mořskými plody
Nemohu se ubránit, ale kdybych zde nedal tento recept, nebyl bych nejspíš spokojený. Jedná se v podstatě o velice jednoduché, ale za to neskutečně chutné Thajské kari s mořskými plody.
Tento recept jsem objevil před nějakým časem a jelikož mi každou středu ráno pan Rychtář (Bidvest) přiváží čerstvé ryby a mořské živočichy doslova až k domu, je pro mě velice jednoduché si cokoliv z ryb připravit. Je neskutečné, jak se dnes služby rozvinuly svou vstřícností k zákazníkům. Ještě před pár lety jsem marně bojoval s čerstvostí mořských ryb, nemluvě o mušlích a jiných mořských živočiších a dnes mám doma týden co týden čerstvější ryby než kolikrát najdete na trhu v Řecku.
Tak nějak cítím, že v zimě je důležitější dopřávat si hutnější, ostřejší a sytější jídla, než přes léto. Zřídkakdy vynechám přes den polévku a přestože nejsem milovník omáček, dopřávám si tu a tam jídla s hutnou omáčkou a když omáčku, tak zejména kari. (o:
Jídlo, o které se s vámi rád podělím, je pro mě velmi oblíbené a hlavně vděčné ke strávníkům.
Thajské kari s mořskými plody
Doba přípravy: 40min
Celková doba vaření: 60min
Počet porcí: 4-6 osob
½ kg mušlí
300gr krevet
3 stroužky česneku, zbavené středu a nakrájené nadrobno
3 šalotky, nadrobno nakrájené
½ stonku citrónové trávy, nadrobno nakrájené
1 čajová lžička nakrájeného zázvoru
½ čajové lžičky chilli
½ čajové lžičky turmericu/kurkumy
6 shitaké hub (sušené nebo čerstvé)
2dcl kokosového mléka
1 a půl lžíce rybí omáčky
½dcl bílého vína
2dcl vývaru (zeleninový/rybí)
přepuštěné máslo
½ limetky
1 lžíce mouky (cizrnová nebo klasická)
2 lžíce thajské, případně klasické bazalky
Nejprve si veškerou zeleninu nakrájíme a připravíme si Mise en Place. Mušle naložíme do studené vody se solí a krevety pořádně propláchneme ve studené vodě.
V hrnci s těžkým dnem rozpustíme máslo, vložíme šalotku, zázvor, turmeric, citrónovou trávu, shitake, chilli a smažíme dokud vše nezměkne.
Přidáme nakrájený česnek a vše zalijeme bílým vínem, které necháme celé vyvařit. Následně vložte lžíci mouky a krátce restujte, přidejte kokosové mléko a vývar a přiveďte k varu.
Poté ztlumte oheň a vařte 10-15minut. Vložte krevety zároveň se slávkami a přidejte oheň. Celé kari by se mělo vařit tak 5 minut, maximálně jen do chvíle, dokud nám krevety nezoranžoví a slávky se otevřou. V tuto chvíli je vše hotovo. Pokud bychom měli příliš málo omáčky, přidejte ještě 1dcl horkého vývaru a vše promíchejte.
Přidejte šťávu z ½ limetky, rybí omáčku a vše promíchejte. Vyzkoušejte, zda-li je jídlo dostatečně slané a pokud se vám bude zdát ještě málo slané, přidejte rybí omáčku. Opepřete a na závěr přidejte nakrájenou thajskou bazalku.
Pozor: Mořské plody se vaří opravdu jen krátce. Čím déle je budete trápit, tím více je vysušíte a jejich chuť bude mdlá.
PS: Toto kari je úžasné s jasmínovou rýži, ale hodí se k němu perfektně i rýžové nudle.
PS: Rybí omáčka se v Thajsku často používá místo soli, proto v tomto jídle sůl vůbec nepotřebujeme.
PS: Pokud nebudete mít slávky či krevety, dá se to nahradit i rybou či použít jen jednu ingredienci.
A další objev, který si říka Hayden Calnin