Salát z marinovaného květáku
Když se řekne vařený květák, leckdo dostane kopřivku a při představě, že by ho měl sníst, se raději schová do sklepa. Toto naprosto chápu a toleruji, ale když ho upravíte a dochutíte tak, jak jsme to dělávali vždy doma my, nebudete se stačit divit, jak dobře může květák chutnat.
Květák je v podstatě po růžičkové kapustě, celeru nebo pastináků, další hodně ukřivděná plodina, která by si zasloužila větší pozornost, ale i větší využití v našem jídelníčku. Když se trochu více zamyslím, tak mne nenapadá jediná úprava květáku v Česku, než smažený květák v trojobale, což je pro mne ta nejhorší varianta vůbec.
U nás doma se květák připravoval velmi často a na různé způsoby. Dodnes se květák na stole objeví minimálně jednou týdně. Když jsem byl o Vánocích na Krétě, několikrát jsem se s ním setkal a říkal si, že poté co se vrátím, musím o něm zde napsat, dokud to mám ještě čerstvě v hlavě.
Salát z marinovaného květáku
Doba přípravy: 5min
Celková doba vaření: 15min
Čerstvý květák
Lžička římského kmínu
2 lžičky medu
4 lžičky olivového oleje
1 lžička citrónové šťávy
Hladkolistá petrželka
Špetka soli
Vodou naplníme hrnec s těžkým dnem a dáme ji vařit. Mezitím očistíme květák a vykrojíme jeho střed tak, že se nám jednotlivé růžičky rozpojí. V okamžiku, kdy nám voda začne vařit, přidáme sůl a následně ponoříme jednotlivé květákové růžičky a vaříme dokud nezměknou tak, že špička nože lehce vjede dovnitř.
Zatímco se nám vaří květák, na pánvi opražíme lžičku římského kmínu a v okamžiku, kdy kmín začne pukat, přesypeme ho do misky a necháme zchladit.
V malé uzavíratelné sklenici smícháme med, olej, citrónovou šťávu a špetku soli v poměru 1:2:1, uzavřeme a vše pořádně promícháme, dokud nám nevznikne emulze.
V okamžiku, kdy je květák měkký, opatrně ho vytáhneme, jelikož vařený květák je křehký a necháme ho zchladit.
Již za studena květák klademe na talíř, kde ho zalijeme medovo-citrónovou emulzí a posypeme praženým římským kmínem a nasekanou petrželkou.
PS: Květák je ještě lepší druhý den, když ho necháte v marinádě marinovat přes noc. Nasákne veškeré chutě a chutná sladko-kysele s voňavým nádechem praženého římského kmínu.
PS: U nás se tento recept dělal od malička a dodnes je stále oblíbený. Přesto, že můžete mít ke květáku odpor, dejte mu alespoň trochu šanci a uvidíte, jak si ho zamilujete.
A jelikož jsem včera viděl úžasný koncert Imagine Dragons a jsem toho stále plný, musím se i s vámi podělit: