Lilkové kari
Mé první setkání se slovem kari, bylo v podání jakéhosi prapodivného koření, které připomínalo spíše dochucovadlo, než opravdové kari lístky.
Bohužel, na pravém pojetí tohoto nejen indického jídla, bylo v těchto končinách napácháno mnoho křivd. Naštěstí se s dnešní gastro-revolucí dávají pojmy a jídla do správných souvislostí, i když na to úplné urovnání si ještě dlouho počkáme.
Myslím, že zrovna pečlivě a kvalitně připravené kari, je to pravé zimní jídlo.
Jeho hustá omáčka a plná chuť by se mohla stát něčím, k čemu se budete vracet často a s velkou chutí.
A zde je právě jeden takový velice jednoduchý recept, který je sice klasicky bez masa, ale v tomto případě vám to určitě nebude vadit, jelikož samotné jídlo je velice bohaté na chutě.
Lilkové kari
Doba přípravy: 20min
Celková doba vaření: 1hod 30min
Počet porcí: 4 osoby
2 velké lilky
2 větší šalotky nadrobno nakrájené
4 stroužky česneku, zbavené jádra a nakrájené na plátky
1 lžíce zázvoru, oloupaného a nakrájeného na nudličky
1 plechovka rajčat (ideálně San Marzzano), nakrájená na kostičky
1½ šálku kokosového mléka (bez přidaných konzervantů a zvýrazňovačů)
½ šálku vody
8 kardamových semínek
2 lžičky koriandrových semínek
1 lžička kurkumy nebo čerstvého Turmericu
4 zrnka zeleného kardamomu
½ hrstky koriandrových lístků
½ hrstky mátových lístků
1 lžíce (na jednu porci) řeckého jogurtu
1 lžička sušeného chilli
1 chilli paprička (podle své chutě)
čerstvý pepř
mořská sůl
přepuštěné máslo
olivový olej
Pečené lilky
Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Lilky šikmo nakrájíme a klademe na plech s pečícím papírem.
Pokapeme olivovým olivovým olejem, na každý lilek dáme špetku mořské soli a dáme péct do trouby, dokud nám lilky nezhnědnou a hlavně nezměknou.
Kari
V litinovém hrnci nebo v hrnci s těžkým dnem rozpalte přepuštěné máslo. Přidejte nakrájenou šalotku, semínka z černého kardamomu a sušené chilli. Ztlumte oheň a nechte cibulku pěnit 10-15 min dokud nám úplně nezměkne a nezežloutne.
Na prkýnku rozbijte zelený kardamon, vyjměte semínka a vložte je do hmoždíře společně s koriandrem a černým pepřem, vše rozdrťte.
Když nám cibulka změkne, přidejte rozdrcené koření, kurkumu, česnek a zázvor (toto je povětšinou základ pro jakékoliv kari).
Vařte pár minut a přidejte nakrájená rajčata, kokosové mléko, vodu a upečené lilky.
Zvedněte plyn na sporáku a opatrně vše promíchejte, aby se lilky nerozbily. Za občasného míchání vařte dokud vám omáčka nezhoustne.
Když máte celé kari hotové, lilky by stále měly držet tvar a omáčka by měla být spíše hustší – gulášového typu.
Na celý závěr vmíchejte do kari nasekaný koriandr a mátu, kari tak dostane svou finální chuť.
S kari se vždy perfektně hodí rýže. Já použil basmati hrubozrnou rýži, kterou objednávám z arménského obchodu, ale můžete použit i jasmínovou rýži vařenou v kokosovém mléce.
Dnešní jídlo vám bude doprovázet kapela, která si říká Radical Face a jejich Welcome Home