Pak Choi - čínské zelí
Když jsem poprvé zavítal na vietnamský trh a naprosto nechápavě koukal na veškeré ty bylinky a zeleninu, kterou trh nabízí, nikdy mě ani ve snu nenapadlo, že se jednou budu celý týden dychtivě těšit na to, abych si tyto asijské bylinky koupil a to hlavně tzv. čínské zelí zvané Pak Choi.
Jakmile chodíte týden co týden na vietnamský trh a vietnamský trhovec si na vás po nějakém tom roce zvykne, začne vám dokonce doporučovat jednotlivé byliny, traviny, zeleninu, maso atd. sám. Dokonce vám ke všemu řekne i nějaký malý recept, který si lehce zapamatujete. Takto začala i má cesta k tomuto velmi neobvyklému zelí - Pak Choi.
Ano, tento název byl pro mne stejně divný, jako je nyní pro vás a dokonce jsem si ho dlouho nemohl ani zapamatovat, ale nakonec jsem si na Pak Choi vybudoval regulérní závislost a každý týden jezdím na vietnamskou tržnici Little Hanoi na kraji Ostravy.
Pak Choi je velmi nutričně výživný, má neuvěřitelně velké množství vitamínu A a také vitamínu C. Nedávno se dokonce zjistilo, že jeho pravidelné pojídání je v nějaké míře antikarcinogenní, což je velmi příjemné zjištění.
A zde je velmi jednoduchý nebo spíše základní recept pro to, abyste se od něho pak lehce odpíchnuli a pokračovali dál.
Vietnamský Pak Choi (wok příprava)
Doba přípravy: 15min
Celková doba vaření: 5min
jeden svazek Pak Choi (povětšinou bývají spojeny gumičkou a obsahuji zhruba tak 5 jednotlivých svazků)
2 lžíce rybí omáčky (já nejčastěji používám Squid brand)
1 stroužek česneku, zbavený klíčku a nasekaný na plátky
1 asijský zázvor – galangal/nebo klasický český zázvor
1 chilli paprička
1 lžička citrónové trávy - na jemno nakrájena
kokosové máslo/přepuštěné máslo
Pak Choi naložte do ledové vody a nechte ho trochu odpočinout, aby zkřehl a zároveň se promyl.
Mezitím si připravte Mise en Place – nasekejte česnek, zázvor oloupejte a nakrájejte na nudličky, chilli nasekejte.
Na pánvi, případně woku, rozpalte kokosový olej a vhoďte do něho česnek, zázvor a chilli, aby se olej provoněl. Pak Choi sceďte
usekněte ústí a oddělte listy od stonku, přidejte stonky na pánev a promíchejte.
Po půl minutě přidejte rybí omáčku, promíchejte, přiklopte pokličku a nechte tak 2 minuty dusit. Následně pokličku odklopte a vložte listy, poté nechte ještě tak půl minuty prohřát.
Pak Choi je na přípravu velmi jednoduchý a kombinace s rybí omáčkou je naprosto úžasná záležitost.
PS: Pak Choi roste v Asii celoročně, takže se vám v podstatě nemůže stát, že přijde abstinenční příznak v podobě jeho nedostatku. (o:
PS: Je možné, že se setkáte i s jinými názvy jako Bok Choy nebo Chinese Cabbage.
Dnešní píseň mi tak nějak ladí s podzimem a s cestami, které mne teď čekají. Isbells - Reunite