Plněné cuketové květy a nejen to...
Pokud někdy zavítáte do Řecka, tedy nejen do Řecka, ale i Turecka a arabských zemí všeobecně, budete jistě překvapeni, co vše se plní a jí. Je to dané zejména hojností zeleniny, která se připravuje snad na milion různých způsobů.
Mezi mé oblíbené plněné jídlo patří plněný cuketový květ rýží. Musím říct, že to je jedno z jídel, na které se na Krétě opravdu moc těším, obzvláště, když je babička umí tak geniálně.
Cuketové květy jsou něco, co se v Česku velmi špatně hledá, ale díky velké oblibě cuket v posledních letech, se začínají sem tam objevovat.
Chuť, kterou vám cuketové květy poskytnou, je naprosto neuvěřitelná, a přestože se to může mnoho Středoevropanům zdát jakkoliv divné, budou zcela jistě velmi mile překvapeni.
Krom cuketových květů se teď v létě hodně plní i listy vinné révy, kterým se říká dolmades.
Toto slovo pochází z turečtiny a plněné vinné listy mají svou velkou oblibu v podstatě od Řecka až po Irán. Já je sám velmi rád připravuji a pokaždé, když se objeví na talíři, tak se po nich jen zapráší.
Plnit samozřejmě můžete kde co - od rajčat a paprik přes lilky, brambory a cukety. Každá zelenina má to své a dohromady se to úžasně doplňuje.
Nejlepší na tom všem je, že vám stačí jen jedna náplň, kterou použijete na veškeré plnění. Já poprosil babičku a ta mi tu svou velmi ráda prozradila.
Náplň na vinné listy, cuketové květy, papriky, rajčata, lilky... a vlastně cokoliv dle chuti. (o:
Doba přípravy: 15min
Celková doba přípravy: 1hod
1-2 šalotky,
1-2 mrkvičky
oloupaná rajčata
hrst kulatozrnné rýže
petželová nať
olivový olej
mořská sůl
čerstvý pepř
drcený kmín
citrónová šťáva ze 2 citrónů
Veškerou zeleninu oloupejte a nakrájejte na menší kousky a rozmixujte v mixéru.
Vznikne vám vcelku velmi tekutá hmota, do které přidáte rýži, nakrájenou petželku, ol. olej a dochutíte solí, pepřem a kmínem. Připravte si veškerou zeleninu na plnění a pečlivě ji vydlabejte.
U rajčat můžete použit vnitřky do náplně. Do každé zeleniny vložte tak do půlky náplň, jelikož během pečení rýže nabyde. Připravte si bramboru nakrájenou na kolečka a každou zeleninu přikryjte tímto kolečkem jako pokličku.
Vinné listy (Dolmades) omyjte a spařte horkou vodou, aby vám změkly. Náplň dávejte do listů z té strany, kde má list žíly, tak aby druhá strana byla lesklá a hladká. List balte jako balíček a klaďte dokola do kastrolu zabalenou stranou dolů.
Cuketové květy (Anthous) jsou na plnění mnohem jednodušší.
Do každého květu stačí jen jedna lžička a špičky květu zahnete dovnitř, aby se květ uzavřel. Takto naplněné květy skládejte do kastrolu po patrech, a nakonec na ně vylijte citrónovou šťávu, olivový olej, zatižte talířem a nalijte horkou vodu, která bude tak centimetr nad hladinou.
Vařte tak 20-30 minut a nechte vše i s talířem dalších 20 minut odpočinout před samotným podáváním.
PS: K jídlu se perfektně hodí řecký jogurt, který se v podstatě servíruje s dolmades či anthous (plněné cuketové květy) vždy.
PS: Cuketové květy se musí sbírat vždy ráno, kdy jsou otevřené, později se zavírají a už je tak jednoduše nenaplníte. Pokud je posbíráte ráno, klidně je uchovejte v lednici stejně jako salát přikryté navlhčeným kuchyňským ubrouskem. Takto vydrží i týden.
PS: Vinné listy sbírejte výhradně od nevinařů, jelikož vinaři povětšinou svou vinnou révu chemicky ošetřují a takové listy určitě jíst nechceme.
A dnes opět Foals a jejich 2. singl...už se nemohu dočkat na jejich desku. Mimochodem, věděli, jste, že zpěvák Yannis Phillipakis taky pochází z Kréty.